Jak ze świerszczy przyrządzić smakowite batoniki? Wystarczy dodać do nich odrobinę czekolady, imbiru i przypraw. Na tego typu nietypowy pomysł na biznes wpadli twórcy pochodzącej z Brooklynu marki Exo – Gabi Lewis oraz Greg Sewitz. 
Lewis będący na diecie paleo (nazywanej również dietą naszych przodków), nie mógł znaleźć dla siebie batoników proteinowych, które mógłby dodać do swojego jadłospisu. Sewitz o pomyśle na tworzenie żywności z owadów usłyszał na jednym z akademickich wykładów. Panowie postanowili zamówić skrzynkę świerszczy i stworzyć recepturę na batonik przyswajalny przez organizm przeciętnego człowieka. Początkowo swoje wyroby testowali na wracających z imprez znajomych. Po ukończeniu stuidów przenieśli się do Nowego Jorku, by rozwijać swój nietypowy biznes. Fundusze postanowili uzyskać dzięki serwisowi Kickstarter. W ten sposób udało im się uzbierać 20 tysięcy dolarów. O pomoc w stworzeniu receptury poprosili szefa kuchni Kyle’a Connaughtona – specjalistę w dziedzinie nietypowych kulinariów, byłego szefa kultowej restauracji The Fat Duck. Każdy z batoników zawiera w sobie 10 gramów białka co odpowiada 40 świerszczom.