Znudziły Wam się tradycyjne restauracje i chcielibyście spróbować czegoś nowego? Wybierzcie się do jednej z restauracji, w której posiłek zjecie…w zupełnych ciemnościach! W Polsce istnieje już kilka restauracji tego typu. Należy do nich między innymi Dark Restaurant w Poznaniu (pierwszy w Polsce lokal tego typu) oraz Czarny Diament w Bydgoszczy.
Przed wizytą w „ciemnej” restauracji niezbędna jest rezerwacja stolika. Na wejściu wita nas kelner wyposażony w noktowizor, który na początku pyta nas o preferencje kulinarne. Nie dowiadujemy się jednak od niego co zostanie podane – możemy wyłącznie poinformować go o produktach, których nie chcemy lub nie możemy spożywać. Następnie prowadzeni jesteśmy do stolika i kosztujemy przysmaków w całkowitych ciemnościach starając się jak najmocniej wyostrzyć smak i węch, które zastąpić muszą w tej sytuacji zmysł wzroku.
Po zakończonej kolacji, która przeważnie trwa od półtorej do dwóch godzin, mamy okazję spotkać się z szefem kuchni i porozmawiać o naszych wrażeniach z tego nietypowego posiłku.